Kako njegovati kožu tokom zime?

Potrebe kože mijenjaju se ovisno o godišnjem dobu

Kako njegovati kožu tokom zime?

04.12.2016 - 15:15
Ishrana

Potrebe kože mijenjaju se ovisno o godišnjem dobu. Promjena temperature i količine vlage u zraku, kiša, vjetar, led, nedostatak sunčeve svjetlosti, znatno utječu na stanje našeg najvećeg organa. 

Ako se pravilno ne njeguje, koža tokom hladnih mjeseci, postaje suha, blijeda, hrapava, jednom riječju beživotna. Želite li to spriječiti najbolje je već sad, prije početka zime, potražiti savjete ljekara specijaliste i naravno, pridržavati ih se.

Proizvode za njegu važno je mijenjati, jer pod utjecajem brojnih vanjskih faktora, i funkcije kože se mijenjaju. Za njeno tretiranje zimi idealne su kreme koje, prema riječima dr. Katarine Dujmović, dermatovenerologa, sadrže glicerol, fosfolipide, trigliceride, sfingolipide i hijaluronsku kiselinu.

- U ovom periodu koža često izgleda umorno, bez sjaja, kao da je prekrivena velom koji joj oduzima svježinu. Takvoj koži potreban je kvalitetan piling, maska bogata hidratantnim tvarima i antioksidansima, koja će nadoknaditi gubitak vode i potaknuti prirodne odbrambene mehanizme.

Pošto je lice najizloženiji dio tijela, valja mu posvetiti posebnu pažnju. Preporučuje se kupiti odgovarajuću dnevnu i noćnu hidratantnu kremu obogaćenu tvarima zaštitnog učinka.

- U kremama za svakodnevnu njegu tokom zime koriste se različite supstance kao što su alge, liposomi, ceramidi, esencijalne masne kiseline i antioksidansi, poput vitamina C i E. I neke kiseline, kao što je hijaluronska, povoljno će djelovati na reguliranje vlažnosti kože.

Za njegu tijela naša sagovornica predlaže nježno mlijeko ili kremu za čišćenje.

- Izbjegavajte tonike na bazi alkohola, jer uklanjaju zaštitne materije s kože, zbog čega ona postaje osjetljiva. Važno je koristiti termalnu vodu u vidu spreja koja će dodatno hidratizirati kožu – kazala nam je Dr. Dujmović i naglasila važnost kupanja i tuširanja u mlakoj, nikako vrućoj vodi koja uklanja prirodna ulja s kože.

I usne traže zaštitu Vrlo je važno u sezoni jeseni i zime zaštititi i usne jer su, zbog građe, osjetljive na promjene temperature i podložne isušivanju. Proizvodi za njegu usana ujedno su i zaštitni preparati jer ih hidratiziraju i omekšavaju, ali isto tako sprečavaju pucanje kože. Takvi preparati trebaju sadržavati UV filtere, vitamine, ovlaživače i protivupalne tvari.

Oprezno s grijanjem Grijanje isušuje kožu, pa ne pretjerujte s previsokim temperaturama. Ovlaživači zraka, posudice s vodom ili samo mokar ručnik na radijatoru, povećat će vlažnost zraka u prostoriji u kojoj boravite.

Izvor: 
e-ordinacija.ba