Kruške čuvaju srce i mozak

Odlična su prevencija karcinoma

Kruške čuvaju srce i mozak

16.06.2015 - 23:05
Ishrana

Kruške su prije svega prepune nutrijenata i hranljivih vrijednosti. Takođe su odličan izvor vlakana, sadrže vitamine A, B1, B2, C, E , folnu kisjelinu. Bogate su bakrom, fosforom i kalijumom, manjom količinom kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Srce

Kruške su zdrave za srce, a srčana oboljenja su najveći uzrok smrti u svijetu. Samo jedna kruška dnevno može da vas zaštiti od moždanog ili srčanog udara. Kruške su bogate vlaknima koja pomažu da srce ostane zdravo, ali takođe održava krvni pritisak i normalizuje nivo lošeg holesterola. 

Mozak 

Kruška povoljno utiče na mozak. Samo pola kruške sadrži 15 odsto dnevne preporučene doze bakra, minerala koji pomaže u održavanju nervnog sistema i takođe pospješuje mentalnu snagu. Kruške su odličan izvor fruktoze i glukoze koje pomažu u održavanju energije tokom cijelog dana. 

Dijabetes

Kruške pomažu u kontroli dijabetesa jer imaju nizak glikemijski indeks i na taj način spriječavaju visok nivo šećera u krvi. Ova voćka je odlična i za regulisanje tjelesne težine jer ima malo kalorija ali bogata je hranljivim sastojcima koji ubrzavaju proces mršavljenja i stimulišu imunitet. 

Oči

Kruške sadrže antioksidanse i vitamine i ova voćka je jedna od najboljih namirnica koje štite oči. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje krušaka značajno smanjuje rizik senilne makularne degeneracije. 

Karcinom

Kruška je idealna voćka kao prevencija karcinoma. Zbog visoke koncentracije vlakana kruške spriječavaju formiranje različitih tipova karcinoma. Bogate antioksidansima štite ćelije od slobodnih radikala i sadrže kisjeline koje spriječavaju nastanak raka. 

Izvor: 
cdm.me
Tagovi: