Ljekovito ulje tamjana pomaže kod liječenja bolesti

Narodna medicina

Ljekovito ulje tamjana pomaže kod liječenja bolesti

04.01.2017 - 11:58
Ishrana

Ulje tamjana, koje je već vijekovima prisutno u medicini, pokazalo se i kao vrlo djelotvorno sredstvo u borbi protiv kancera i drugih teških bolesti.

Miris tamjana takođe umiruje i oslobađa bijesa, jača ženski hormonalni sistem i umanjuje rizik od postmenopauznih tumora ili cista u materici. Ulje tamjana dobija se zarezivanjem drveta Boswellia serata, koje raste u Aziji i Africi. Iz njega curi sok, koji je prvo bijele boje, a nakon par nedjelja postaje žut, zelen, braon, pa i crn. Nakon što se skupi, smola se nosi na parnu destilaciju, poslije čega nastaje ulje, čiji je spektar djelovanja vrlo raznovrstan: uklanja aksioznost, ublažava simptome PMS-a, eliminiše infekcije mokraćnih puteva i ublažava tegobe, kao i simptome gušenja, koji se javljaju uslijed astme, bronhitisa ili zapaljenja pluća. Zatim, regeneriše kožu, ubrzava zacijeljivanje posjekotina, ožiljaka od akni, boginja, bubuljica, ali i bora na licu, poboljšava cirkulaciju krvi i ublažava reumatske tegobe. Naravno, ako uzimate preparate od tamjana, neophodno je da se prije toga konsultujete sa ljekarom, piše portal Ljepota i zdravlje.

Tamjan se sve više koristi i kao lijek protiv raka. Pretpostavlja se da ulje tamjana odvaja jezgro kancerozne ćelije od tijela citoplazme i zatvara ga, pri čemu ga sprečava da reprodukuje oštećene DNK kodove. Tako se tamjanom može uništiti samo kancerozna ćelije, ali ne i ona zdrava. Evo kako se ulje tamjana upotrebljava: razblaženo ulje nanosi se na svaka dva do tri sata, lokalno, i na dijelove tijela zahvaćene kancerom, i na tabane. Uz tamjan kombinuju se i druga ljekovita etarska ulja. U slučaju kancera materice, na primjer, zimzelen i tamjan zajedno se stavljaju na tabane svaka tri do četiri sata, uz direktnu primjenu na stomaku. Etarsko ulje tamjana i zimzelena prodiru kroz kožu i u roku od pet minuta vrši se resporcija, odnosno aktivne komponente se cirkulišu kroz krv.

Izvor: 
Narodna medicina