Mala škola za smanjivanje pora

Ljepota tokom cijele godine

Mala škola za smanjivanje pora

26.06.2015 - 15:30
Ljepota

Oduvijek nam svi govore da se pore ne mogu smanjiti pa smo se gotovo pomirili s tim, no imamo odličnu vijest – stvari su se u međuvremenu promijenile!

1. Super čistač

Proširene pore i pretjerano lučenje sebuma ne idu jedno bez drugog. Kada se sebum nakupi u porama, uzrokuje upalu koja fizički proširuje poru, objašnjava njujorški dermatolog dr. Adam Geyer. Jednostavan način za uklanjanje sebuma je pjena za čišćenje na bazi ugljena koji ga uklanja iz pora (npr. Garnierov), kaže dr. Geyer. Nakon toga nanesite malo “photoshopa za lice” (serum koji optički usavršava površinu i na koži stvara filter koji prikriva pore).

2. Pametno čišćenje

Naša prva reakcija u borbi protiv pora je opsesivno čišćenje. Pri takvim pokušajima česta je pojava tzv. pretjerana eksfolijacija koja može prouzročiti dodatne upale, što je potpuno suprotno od onoga što očekujemo, kaže dermatolog dr. Carlos Charles. Stoga, umjesto da svaki dan radite piling, dva-tri puta tjedno odlučite se za maramice koje sadrže glikolnu ili salicilnu kiselinu.

3. Borite se i noću

Dok spavamo, koža proiz­vodi sebum i zato ujutro imamo osjećaj da nam je kože prljava. Biološku aktivnost kože na kojoj se temelje sve funkcije  ljudskog organizma regulira cirkadijalni ritam (24 sata) pa noću tvorba sebuma doseže svoj vrhunac oko 4 sata ujutro. Upravo zbog toga je masna koža nakon buđenja ‘ljepljiva’ i začepljenih pora. Suzbijte to kremom za smanjivanje lučenja sebuma po noći.

4. Zaštitite se od sunca

Osim sebuma i starenja kože, sunce igra veliku ulogu u tome kako vaše pore izgledaju. UV zrake mogu ugroziti kolagen u vašoj koži, a on je odgovoran za održavanje zategnute kože, pa time i za zategnute pore, kaže dr. Charles. Stoga – zaštitite se od sunca!

5. Čarobna kiselina

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je glikolna kiselina učinkovito oružje u borbi protiv proširenih pora i ostalih problema masne kože. Ovaj aktivni sastojak prodire duboko u kožu i poznat je po svojem keratolitičkom učinku i antibakterijskom djelovanju.

6. Isprobajte četkicu

Clarisonic ima rješenje za sve probleme s porama: četkica za dubinsko čišćenje temelji se na soničnoj tehnologiji, a najbolje radi uz gel za čišćenje Deep Pore Daily Cleanser i masku od gline.

Izvor: 
cosmopolitan.hr
Tagovi: