Med od maslačka čini čuda za zdravlje

Priprema meda jeftina i praktična

Med od maslačka čini čuda za zdravlje

21.04.2017 - 11:20
Ishrana

Žuti cvjetovi maslačka koji prekrivaju livade u proljetnom periodu dugo su smatrani beskorisnim korovom, ali godinama poslije otkriveno je kako ovo cvijeće sadrži paket korisnih i zdravih sastojaka koji su blagotvorni za naš organizam.

Postoji devet vrsta maslačaka, a najbolje uspijevaju oni u predjelima umjerene ili hladnije klime. Cvjetovi maslačka bogati su vitaminima A, C, B2, D i G, kao i korisnim mineralima kao što su kalijum, kalcijum, fosfor i željezo. Maslačak pomaže pri regulaciji rada bubrega i mokraćnih kanala, čisti jetru i smanjuje holesterol.

Cvjetovi maslačka bogati su i proteinima, zbog čega se koriste za liječenje anemije, kožnih problema i poremećaja krvi, a djelotvorni su i u borbi protiv depresije.

Početak proljeća, kada livadama procvjeta “more” žutih cvjetova, pravo je vrijeme za pravljenje meda od maslačaka. Ova poslastica djeluje kao blagi laksativ, pomaže dobrom varenju, stimuliše probavu i apetit, a istovremeno pravi ravnotežu prirodnih i korisnih bakterija u crijevima.

Konzumiranjem meda od maslačaka lakše ćete izbacivati toksine iz organizma, višak vode, soli i otpadnih materija. To doprinosi i sprečavanju razvoja bakterija u urinarnom traktu. Med od maslačka podstiče mokrenje, što utiče na smanjenje povišenog pritiska.

Maslačak je lako dostupan, a priprema meda od ove izuzetno ljekovite biljke je veoma jeftina i praktična. Za pripremu meda najbolje je upotrijebiti maslačak sa planina, pašnjaka i livada, koji ne raste pored puteva i zagađenih područja.

Izvor: 
ljepota&zdravlje