Meso, maslac i jaje nisu rizični za zdravlje

Štetan margarin

Meso, maslac i jaje nisu rizični za zdravlje

14.08.2015 - 11:01
Ishrana

Konzumiranje margarina povećava opasnost od razvoja srčanih bolesti i prijevremene smrti, no to nije slučaj kada su u pitanju maslac i jaja, pokazalo je najnovije istraživanje, prenose mediji.

Znanstvenici su odavno utvrdili da transmasne kiseline, industrijski proizvedene termičkom obradom biljnog ulja, koje nalazimo u brojnim proizvodima - od margarina do brze hrane nemaju nikakvog pozitivnog utjecaja na zdravlje. Naprotiv, njihova konzumacija povećava rizik od preuranjene smrti za trećinu.
Za razliku od transmasnih, zasićene masne kiseline kojih ima u namirnicama životinjskog porijekla poput mlijeka i mesa, ne povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara ni dijabetesa tipa 2, kao niti rizik od prijevremene smrti, pokazalo je zadnje istraživanje.

Iako britanska vlada građanima savjetuje smanjenje unosa u organizam zasićenih masnih kiselina kako bi izbjegli potencijalni razvoj srčanih bolesti, istraživanje čiji su rezultati objavljeni u British Medical Journalu dovodi u pitanje njihovu štetnost o kojoj se dosad naveliko govorilo.

Voditelj istraživanja Russell de Souza, asistent na odjelu kliničke epidemiologije i biostatistike na kanadskom sveučilištu McMaster objašnjava: "Transmasne kiseline loše utječu na zdravlje i predstavljaju velik rizik za razvoj srčanih bolesti, no to nije slučaj sa zasićenim masnim kiselinama".

Znanstvenici su analizirali rezultate 50 raznih studija o tome u kojoj mjeri dva tipa masnih kiselina utječu na zdravlje pojedinca te su ustanovili da nema povezanosti između konzumiranja namirnica bogatih masnim zasićenim kiselinama i povećanog rizika od moždanog ili srčanog udara. 

S druge, pak, strane, transmasne kiseline dovode se u vezu s 28-postotnim povećanjem smrtnosti od koronarnih bolesti i 21 postotnim povećanjem rizika od razvoja srčanih bolesti.

Izvor: 
Fena
Tagovi: