Najviše pesticida imaju jagode, špinat i nektarine

Tvrdi Američka neprofitna organizacija Radna grupa za okoliš (EWG)

Najviše pesticida imaju jagode, špinat i nektarine

11.03.2017 - 19:51
Ishrana

Američka neprofitna organizacija Radna grupa za okoliš (EWG) objavila je popis namirnica s najviše pesticida.

Situacija nije ista kod svakog ploda kada se radi o pesticidima, jer neki od njih imaju koru ili ljusku koja štiti od proboja pesticida. Među takve spadaju avokado, kukuruz i mango, piše “Net“.

No, većina vrsta voća i povrća nema takav debeli zaštitni sloj. Takve su jagode.

"Jagode će u sebi uvijek imati veliku količinu pesticida jer nemaju zaštitni vanjski sloj te raste direktno na zemlji", objasnila je analitičarka EWG-a Sonya Lunder, prenosi Mic.

Dodala je i kako je špinat od prošle godine skočio s osmog na drugo mjestu. Naime, ustanovljeno je kako je u njemu prisutna dosta visok nivo novih fungicida, ali i insekticida permetrina.

Analizirajući podatke i plodove, EWG je napravio popis 12 vrsta voća i povrća koje u sebi sadrže najviše pesticida: 1. Jagode, 2. Špinat, 3. Nektarine, 4. Jabuke, 5. Breskve, 6. Kruške, 7. Trešnje, 8. Grožđe, 9. Celer, 10. Rajčica, 11. Paprika i 12. Krompir.

Pesticidi u voću i povrću igraju dvostruku ulogu – mogu biti i korisni i opasni. Ne mogu uzrokovati štetne posljedice ukoliko su prisutni u malim količinama, no ukoliko se dulje akumuliraju u ljudskom organizmu, u većim količinama, mogu donijeti ozbiljne posljedice po zdravlje.

Jedna je studija otkrila kako život u blizini poručja tretiranih pesticidima može utjecati na neurološki razvoj beba.

"Ljudi koji podržavaju korištenje pesticida tvrde kako su razine koje se nalaze u voću i povrću sigurne, no sve je više dokaza koju pokazuju suprotno", rekao je Chensheng Lu, profesor biologije na Harvardu te dodao kako znanstvenici još ne znaju dugoročne posljedice jedenja hrane tretirane pesticidima na dnevnoj bazi.

Valja naglasiti kako kupovinom isključivo organskih proizvoda ne znači da ćete u potpunosti izbjeći pesticide. Naime, poljoprivrednici koji ih uzgajaju koriste prirodne pesticide iz prirodnih izvora, a stručnjaci još uvijek nisu sigurni je li više prirodnih pesticida štetno jednako kao i mala doza sintetičkih pesticida.

Uprkos navedenom, EWG se ograđuje te navodi kako ipak vjeruju da su prednosti svakodnevne konzumacije voća i povrća veće od rizika koji donosi izloženost pesticidima.

Izvor: 
BNN.BA