Ove namirnice pomažu u izgradnji mišićne mase

6 namirnica za mišićnu masu

Ove namirnice pomažu u izgradnji mišićne mase

27.07.2015 - 12:46
Ishrana

Odlučili ste se pokrenuti, a svoje loše prehrambene navike ostaviti iza sebe. Voljeli biste izgraditi mišiće na svom tijelu i dovesti se u formu? Onda morate znati da vam vježbanje neće biti dovoljno.
Da bi izgradili mišiće i povećali rezultate treniranja, morate se zdravo hraniti, te jesti što više namirnica koje pomažu u izgradnji mišićne mase.

1.Quinoa:  riječ je o zdravoj namirnici koja daje veliku količinu ugljikohidrata, proteina i dijetalnih vlakana. Quinoa je namirnica koja sadrži rijetke izvore esencijalnih aminokiselina, a najbolje ju je konzumirati nakon treninga.

2. Posni sir:   najbolji je proteinski doručak kojeg možete kombinirati sa pecivom ili žitaricama. Posni sir pruža mliječne proteine, te je odličan izvor kazeina.

3. Jaja: Ako želite izgraditi svoje mišiće, vaša se prehrana mora sastojati od jaja, jer jedno jaje sadrži 13 g proteina. Ukoliko ne jedete meso, jaja su izvrstan izvor proteina za vas. A za osobe u pokretu, najviše se preporučaju tvrdo kuhana jaja

4. Sušeno voće: Iako nije bogato proteinima odličan je izbor prije treninga, jer osigurava potrebne ugljikohidrate, kako bi tijelo izdržalo intenzivan trening. Sušeno voće se može jesti i nakon treninga, jer će nakon treninga obnoviti zalihe glikogena, koji se nalaze u mišićima.

5. Bademi:  Želite li dobiti na mišićnoj masi, jedite što više badema koji imaju blagi utjecaj na razinu kolesterola i odličan su izvor monozasićenih masnih kiselina. Ako u toku dana ne pojedete jedan obrok, pojedite dvije šake badema i nadoknadit ćete sve potrebne masti, ugljikohidrate i proteine, koji su glavni za rast mišićne mase.

Namirnice koje smo naveli pokušajte jesti što više i neka postanu sastavni dio vašeg jelovnika, koji ćete konzumirati svakodnevno. Upravo će vam one pomoći da u što kraćem vremenu postignete željene rezultate.

Izvor: 
Bnn.ba
Tagovi: