Ovo su sportovi koji će najbolje očuvati vaše zdravlje

Istraživanje

Ovo su sportovi koji će najbolje očuvati vaše zdravlje

08.12.2016 - 19:45
Ljepota

Internacionalna studija, predvođena Univerzitetom u Sidneju otkrila je da vožnja bicikla, plivanje, aerobik i reketni sportovi imaju veće prednosti za zdravlje od fudbala i trčanja.

Objavljena u Britanskom žurnalu sportske medicine, studija je otkrila da je smrt uzrokovana kardiovaskularnim bolestima smanjena kod ljudi koji se bave plivanjem, reketnim sportovima i aerobikom.

Studija je uključivala 80.000 ljudi, koji imaju preko 30 godina, kako bi istražili povezanost između 6 različitih “disciplina vježbanja” i smrti, uključujući vožnju biciklom, plivanje, reketne sportove, aerobik, fudbal i trčanje.

U poređenju sa ispitanicima koji nisu učestvovali u navedenim sportovima, rizik od smrti bilo kog uzroka je bio: - 47 odsto manji kod onih koji su se bavili reketnim sportovima (tenis, badminton...)

28 odsto manji kod plivača
27 odsto manji kod onih koji su se bavili aerobikom
15 odsto manji kod onih koji su redovno vozili bicikl.

U poređenju sa ispitanicima koji nisu učestvovali u navedenim sportovima, rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima bio je:

56 odsto manji kod onih koji su se bavili reketnim sportovima
41 odsto manji kod plivača
36 odsto kod onih koji su se bavili aerobikom.

“Naši rezultati ukazuju da nije važno samo koliko mnogo i koliko često vježbate, već i koji tip akivnosti birate kako biste napravili razliku”, rekao je glavni autor studije profesor Emanuel Stamatiks sa Univerziteta u Sidneju.

Izvor: 
e-ordinacija.ba