Pet razloga za uživanje u kriškama lubenice

Mnoge prednosti

Pet razloga za uživanje u kriškama lubenice

14.08.2015 - 16:13
Ishrana

Uz malo kalorija i moćnu sposobnost hidratacije, lubenica donosi još mnoge prednosti vašem organizmu!

Fino ohlađena lubenica je odlično osvježenje u vrelim ljetnim danima, ali o njenim nutricionističkim vrijednostima uglavnom ne razmišljamo mnogo.

Stručnjaci ističu da je lubenica, uz to što je ukusna, još i niskokalorična i jako zdrava. Zato preporučaju da je, ako to već niste učinili, svakako uključite su svoju ishranu.

Ima malo kalorija, nevjerovatno je hidratantna i bogata vitaminima – Šoljica lubenice ima samo 46 kalorija, ali sadrži oko 20 posto dnevne potrebe organizma za vitaminima A i C i 5 posto dnevne potrebne kalijuma.
Lubenica pročišćava krv – Jeste li znali ovo hladno, slatko i osvježavajuće voće može djelovati kao tonik krvi? Da, lubenica ima osvježavajući i efekat pomlađivanja na tijelo i djeluje kao savršen tonik krvi!
Prirodna zaštita od sunca – Lubenica je bogata likopenom, a likopen koži pomaže u bržoj adaptaciji UV zračenja, tako da ima veliku važnost u zaštiti kože od sunca.
Uklanja nadutost – Edem ili zadržavanje vode može učiniti da se osjećate malo otečen i nelagodno. Poznato je da lubenice podstiču mokrenje i na taj način ublažavaju ovaj problem. Lubenica također djeluje kao diuretik i laksativ, piše lisa.rs.
Liječi depresiju – Lubenica pomaže u podizanju raspoloženja i samim tim ublažava depresiju.

Izvor: 
bhzdravlje.ba
Tagovi: