Polen, najkompletnija namirnica

Najbolje iz prirode

Polen, najkompletnija namirnica

05.06.2015 - 10:52
Ishrana

Polen koji sakupljaju pčele spada u najhranljivije namirnice. On ne samo da sadrži obilje korisnih materija, nego i posebnu životnu energiju, jer u sebi nosi potencijal da stvori potpuno novu biljku.

Možda niste znali sljedeće: polen se lijepi za pčele zahvaljujući statičkom elektricitetu. Dok lebde iznad prašnika biljke, pozitivno naelektrisanje koje nose dlačice pčele privlači polen i on bukvalno "skače" na njihove noge. U samo jednoj kašičici polena može da bude i do milijardu zrnaca polena.

Može se reći da je pčelinji polen kompletna namirnica, zato što sadrži veliki procenat proteina (oko 40%) u obliku koji je izuzetno lako usvojiti, vitamine, minerale, mikroelemente, masti, pa čak i DNK i RNK (dezoksiribonukleinsku i ribonukleinsku kiselinu). Polen sadrži i žive enzime i koenzima koji doprinose boljem varenju i većoj vitalnosti organizma (imajte u vidu da je savremena ishrane veoma često gotovo potpuno lišena živih enzima).

Od vitamina, pčelinji polen sadrži sve vitamine B grupe, po nekima i vitamin B12, kao i vitamine A, C, D I E.

Zašto je koristan:

Pčelinji polen može da pomogne da se umanje alergije, pomoću procesa poznatog kao desenzibilizacija.

Polen sadrži flavonoid kvercetin, koji dijeluje antiupalno. (Savremena medicina smatra upale niskog intenziteta jednim od glavnih faktora rizoka od mnogih oboljenja, uključujući i kardiovaskularna oboljenja.)

Polen takođe sadrži i flavonoid rutin, koji je poznat po tome što jača zidove kapilara, posebno srca, čime doprinosi zaštiti srca.

Interesantno je da polen može doprinijeti i smanjenju nivoa holesterola u krvi, što doprinosi smanjenu rizika od srčanih oboljenja. ​

Polen sadrži veliku količinu fosfolipida lecitina (oko 15%). Lecitin je važan za nervni sistem, pošto učestuje u sintezi acetilholina, neurotransmitera važnog za pamćenje i učenje. Fosfolipidi, kao što je lecitin, učestvuju u građenju spoljašnjih opni ćelijskih membrana. Oni omogućavaju mastima, kao i vitaminima rastvorljivim u mastima i hormonima da ulaze i izlaze iz ćelija. Takođe, oni doprinose ravnomjernom raspršivanju masti (emulzifikovanju) u krvi i tjelesnim tečnostima.

Polen je sjajna namirnica kada nam je potrebna energija, kada se oporavljamo od bolesti, i uopšte u periodima kada nam organizam oslabi iz bilo kog razloga.

Izvor: 
zdravahrana.com
Tagovi: