Razlika između fruktoze i glukoze

Nova istraživanja

Razlika između fruktoze i glukoze

10.06.2015 - 09:03
Ishrana

Istraživanja naučnika Instituta "Bekman" u američkoj saveznoj državi Ilinois otkrila su ono o čemu su mnogi godinama špekulisali: fruktoza goji.

Kada uporedimo kalorije fruktoze s kalorijama iz glukoze, otkrivamo da ona prouzrokuje znatno povećanje kilaže, fizičku neaktivnost i taloženje masti u organizmu. 

SASTOJAK MNOGIH FABRIČKIH NAMIRNICA 

Godinama nas proizvođači visokofruktoznog kukuruznog sirupa obasipaju porukama kako je on bezbjedan jer se hemijski ne razlikuje od šećera. Međutim, kao što je već pomenuto, fruktoza nedvosmisleno dovodi do povećanja kilograma. 

Veza između povećanja unosa šećera, posebno fruktoze, i rastuće epidemije gojaznosti, bila je predmet mnogih rasprava sa ne tako jasnim zaključcima. Realnost je da rast gojaznosti ne potiče samo od velikog unosa fruktoze, već zbog generalno povećanog unosa kalorija. To je, svakako, mješoviti faktor, pa je bilo neohodno da se preciznije utvrdi porijeklo povećanja gojaznosti. 

Sproveden je eksperiment na dvije grupe miševa u trajanju od 75 dana. Naime, obje grupe su bile hranjene istim brojem kalorija, s tim što je 18 procenata kalorija jedne grupe poticalo od fruktoze, dok je druga grupa dobijala 18 odsto kalorija od glukoze. Ovih 18 procenata predstavlja prosječan unos kalorija poteklih od fruktoze jednog američkog adolescenta. 

Rezultati su bili više nego očigledni. Miševi koji su dobijali fruktozu bili su gojazniji i manje pokretni. To je svakako potvrdilo pretpostavku istraživača, koji su dokazali da podjednaki unosi kalorija nemaju iste efekte na zdravlje ukoiko u jednom slučaju sadrže fruktozu, a u drugom glukozu.

 

Izvor: 
b92.net