Razlozi zbog kojih trebate čistiti jezik svakog dana

Čišćenje jezika je drevna ajurvedska metoda

Razlozi zbog kojih trebate čistiti jezik svakog dana

02.07.2016 - 08:09
Ljepota

Čišćenje jezika je drevna ajurvedska metoda, koja danas postaje sve popularnija jer efikasno liječi zadah iz usta.

Međutim, ova metoda ima i druge dobrobiti za zdravlje i može da bude važan element vašeg programa za čišćenje organizma.

Dok spavamo, naše tijelo je preokupirano izbacivanjem toksina iz organizma. Jezik je jedan od organa preko kojeg tijelo eliminiše toksine iz sistema za varenje. Dio tih toksina manifestuje se kao bijele naslage na jeziku. Nježno stružući jezik svakog jutra možete da ga očistite od toksina i da se riješite lošeg zadaha iz usta.

Ajurvedsko čišćenje jezika praktikuje se u Indiji već stotinama godina. Redovno čišćenje jezika oslobađa ga bijelih naslaga, poboljšava osjećaj ukusa, uklanja neprijatan zadah iz usta i štiti zdravlje zuba i usne duplje. Bijeli tanki sloj, koji prekriva naš jezik, označava da u njemu žive milioni bakterija. Čišćenje jezika se preporučuje osobama koje boluju od čestih infekcija uha, grla i nosa. Čistač jezika uklanja bakterije koje se množe na jeziku i na takav način sprječava dalju infekciju.

Održavanje jezika čistim takođe normalizuje probavu. (Ajurveda smatra da proces varenja počinje još u ustima, kada se pljuvačka miješa sa hranom i počinje da je razgrađuje. Čistač jezika ne samo da čisti, nego i nježno masira jezik. Ovo je važno, jer prema tradicionalnoj kineskoj medicini na jeziku je smješteno mnoštvo akupunkturnih tačaka. Čistači jezika mogu da budu izrađeni od zlata, srebra, bakra, mesinga i nerđajućeg čelika. U posljednje vrijeme čak su se pojavili i plastični čistači jezika.

Ako niste u mogućnosti da ga nabavite, jezik možete da čistite i kašikom.

Ispružite jezik napolje. Uhvatite čistač jezika za oba kraja i njegovim lučnim dijelom posegnite do samog korijena jezika. Stružite jezik od nazad prema napred 4-5 puta. Svaki put isperite bijelu sluz sa čistača. Kada ste gotovi, dobro isperite usta i čistač, pa ga osušite. Proceduru čišćenja jezika ponovite svako jutro nakon buđenja.

Izvor: 
nezavisne.com