Saznajte zašto su maline među najzdravijim plodovima na svijetu

Ljetno voće

Saznajte zašto su maline među najzdravijim plodovima na svijetu

22.07.2015 - 17:47
Ishrana

Malo je onih koji se ne bi osladili malinama koje upravo ovih dana dozrijevaju. To nježno ljetno voće božanstvenog okusa nije samo slatko nego ima niz ljekovitih svojstava o kojima se još uvijek malo zna i nedovoljno se konzumiraju.

Istina, biljka je vrlo otporna zbog čega preživi u vrlo teškim uvjetima, ali i raste na vrlo nepristupačnim mjestima, pa ih ne možete ubrati tek usput, a malo se nude i na tržnicama. No,ako ste u prilici nabaviti ih svježe direktno od proizvođača dobro se podsjetiti koliko blagodati sadrže ovi mali slatki plodovi, i naravno, konzumirati ih što više.

Ne bez razloga, liječnici ih često preporučuju srčanim bolesnicima koji pate i od nekih neuroloških bolesti. Razlog? Maline, dokazano sprječavaju nervozu, pomažu u uspostavljanju hormonalne ravnoteže. 

Ukoliko imate povišene vrijednosti šećera u krvi ili ste skloni virusnim bolestima preporuča se konzumiranje koncentriranog soka maline. On, pokazalo se, snižava  šećer u krvi i štiti od virusa. Osim toga maline vraćaju energiju i svojim jedinstvenim mirisom relaksiraju cijeli organizam. 

Bogatstvo vitamina A i C

Maline sadrže veliku količinu vitamina A, zbog čega su odlično prirodno sredstvo  protiv oštećenja očiju i popravljaju vid. U davnoj prošlosti  stari su kineski liječnici koristili maline za liječenje noćnog sljepila i drugih poremećaja vida. Tajna je u činjenici što maline sadrže visoku koncentraciju rutina, tvari koja jača krvne žilice u očima i ujedno  brine za dovoljan dotok hranjivih tvari  u oko.

Bogate su i vitaminom C, koji u suradnji sa rutinom funkcionira kao odličan antioksidans. One su dobar saveznik u sprječavanju obilnih menstrualnih krvarenja, o čemu svjedoči bogata  istočnjačka medicina, ali koriste se općenito za zaustavljanje  krvarenja u cijelom tijelu kao što je primjer - krvarenje desni, krvarenje iz nosa i slično...

Odlične za probavu

Maline su i dobar čistač crijeva i pomažu kod zatvora te kod problema sa mokraćnim mjehurom i bubrezima.
Sadrže i veliku količinu biotina, koji sadrži sumpor važan za očuvanje sjajne kose te napetosti i elastičnosti kože. Inače, kod zdravog čovjeka  biotin se proizvodi u dovoljnim količinama, no kada je  prehrana siromašna i neuravnotežena biotina počme nedostajati.Maline su u tom slučaju najbolji izvor prirodnog biotina. I tu nije kraj. 

Maline spadaju među najzdravije plodove, jer sadrže više  ljekovitih i korisnih sastojaka nego kivi, paradajz ili brokula, koji se nadmeću na top ljestvici zdravih namirnica. To, da su maline iznimno zdravo voće dokazala su i brojna znanstvena istraživanja, među kojima je osobito zanimljivo jedno nizozemsko na temelju čijih rezultata se ljudima savjetuju da počmu konzumirati maline i širiti dobre vijesti o tom dragocjenom zdravom voću i tako pridonesu razvoju novih, još ukusnijih i zdravijih sorti.

I na kraju treba znati da je  korist od malina najveća ako ih konzumirate same, bez ikakvih dodataka, onako kako ih je priroda dala.
 

Izvor: 
Bnn