Sjemenke bundeve u borbi protiv raka i lošeg raspoloženja

Pomoćnik protiv lošeg raspoloženja

Sjemenke bundeve u borbi protiv raka i lošeg raspoloženja

11.06.2015 - 11:42
Ishrana

Malo čudo prirode za koje i nismo toliko svjesni o njegovoj hranljivoj vrijednosti je golica, ili kako je nekima poznatija sjemenka bundeve. Ona je pomoćnik u borbi protiv kancerogenih ćelija, ali i protiv lošeg raspoloženja.

Golica je bogata proteinima, magnezijumom, vlaknima, manganom i fosforom. Kako bi ojačali imunitet i pomogli organizmu da razvija ćelije u organizmu, poboljšali spavanje, vid i kožu potreban nam je cink. A upravo golica sadrži visok procenat cinka.

Ove čudesne sjemenke sadrže jedninjenja koja pomažu organizmu da se izbori protiv kancerogenih ćelija.

Njemačke studije pokazuju da žene koje prolaze kroz menopauzu, a unosi dnevno preporučenu dozu golice smanjuje rizik od raka dojke za čak 23 odsto.

Sjemenke bundeve su jednako hranljive u svakom obliku.

Ulje iz sjemenke bundeve je jako djelotvorno u tretmanu kod uvećane prostate. Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidante koje se bori protiv slobodnih radikala u organizmu i time sprječava nastanak ćelija koje izazivaju rak.

One su odličan izvor proteina i ključna su namirnica u borbi protiv viška kilograma. Šaka golice sadrži u prosjeku pet grama proteina, koji vam pomažu da se osjećate sito.

Golica je preporučljiva za mentalno i zdravlje organizma, jer pomaže u borbi protiv stresa.

Ali, kako je svako jezgrasto voće kalorično, tako je i golica. Šolja golice sadrži oko 285 kalorija, tako da nije preporučljivi konzumirati više od 30 grama ove izuzetno hranljive namirnice.

Izvor: 
zena.blic.rs
Tagovi: