Sokovi od povrća

Zdravlje u čaši

Sokovi od povrća

12.06.2015 - 11:17
Ishrana

Osim što odlično utoljuju žeđ, svježe pripremljeni sokovi od povrća zadovoljavaju potrebe za mineralima i nekim vitaminima, ali i mikroelementima i biljnim pigmentima. Sve što vam je potrebno je sokovnik i malo dobre volje i vremena da sami sebi napravite svjež sok od povrća.

Svježi sokovi od povrća sadrže i organske kiseline, koje potpomažu rad sistema za varenje i djelotvorno utiču na odbrambenu moć organizma.

Sokovi od povrća su dobar izvor mineralnih materija natrijuma, kalijuma i fosfora, a vitamini su uglavnom zastupljeni kao vitamini B kompleksa. Ako bi uporedili sokove od voća i povrća, voćni sadrže više vitamina, ali manje minerala.

Razno povrće se može koristiti za pravljenje sokova:

Kupus daje veliki sadržaj vitamina U (Metilmetionina) koji se smatra faktorom protiv čira. Sok od kupusa je blagotvoran kod oboljenja sistema za varenje: čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu i gastritisu. Ovaj sok olakšava varenje hrane i odličan je protiv zatvora.

Kelj je povrće čiji sok pokazuje solidne rezultate u prevenciji malignih oboljenja. Sok od kelja se obično pije na prazan želudac od nedelju do 10 dana i djeluje na katar želuca i crijeva. Dovoljno je imati 20-ak listova kelja i provući ih kroz sokovnik ili ga samljeti.

Cvekla je odavno poznata kao hrana ali i lijek za mnoge bolesti. Sok od cvekle sadrži manju količinu šećera, minerala (kalijuma, natrijuma, magnezijuma i nekih mirkoelemenata) aminokiselina, pektina i silicijumove kiseline kao i vitamina B grupe. Odlična je za jačanje imuniteta, prevenciji malignih bolesti, štiti od zračenja i demineralizacije zuba i kostiju. Sok od cvekle je veoma zdrav sok jer takođe snižava holesterol, čuva krvne sudove, reguliše krvni pritisak i podstiče rad jetre i razmjenu materija.

Paradajz je botanički gledano voće, ali ga smatramo povrćem. Sok od paradajza ima najveću primjenu od sveg povrća jer se nalazi u sastavu mnogih namirnica. Sadrži likopen, jedan od najjačih antioksidanasa, a u obliku soka pomaže u sprječavanju raka prostate. Sok od paradajza je bogat vitaminom C, beta karotenom, bitaminom E, B1, a od minerala, tu su mangan, bakar, gvožđe i kalijum. Sok od paradajza snižava krvni pritisak, pospješuje i olakšava varenje. Ima pozitivno djelovanje na zdravlje, posebno na srčani mišić.

Sok od mješanog povrća – mrkve, celera i spanaća, u odnosu 7:5:4 daje ujednačen nivo mineralnih materija koji povoljno utiču na oporavak organizma i na ojačavanje imuniteta. Poboljšava se peristaltika crijeva i organi za varenje se čiste od toksina. Mješani sok od kupusa, karfiola i spanaća sadrži dosta kalijuma i tako povoljno utiče kod hipertenzije.

Izvor: 
nadijeti.com