Svjetski dan borbe protiv dijabetesa: Oboljeli u FBiH još bez prava na trakice

Ovogodišnje obilježavanje posvećeno je prevenciji i liječenju žena

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa: Oboljeli u FBiH još bez prava na trakice

14.11.2017 - 15:00
Ishrana

Danas se u svijetu obilježava svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Ovogodišnje obilježavanje posvećeno je prevenciji i liječenju žena. Stanje u Bosni i Hercegovini po pitanju pitanju dijabetičara je katastrofalno, i to u mjeri da ne postoji dijabetološka zdravstvena zaštita kao ni strategija prevencije ove bolesti. Neophodno je da pacijenti, struka i institucije razgovaraju i iznađu rješenje, za Avaz je to istakao Midhat Mujić, predsjednik Saveza dijabetoloških udruženja u BiH.

- U BiH je teško biti majka ili otac s dijabetesom, imati dijete s dijabetesom, 15 puta dnevno se bosti, kako insulinom tako trakicama, i kada još znaš da u susjedstvu postoje djeca koja te injekcije primaju 15 puta mjesečno - ističe Mujić, povodom ovogodišnjeg obilježavanja 14. novembra Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Prema negovim riječima, jedino u Federaciji, posmatrajući region, dijabetičari nemaju pravo na trakice, dok je u RS taj problem riješen tako što se po prioritetima osigurava određen broj trakica koje se koriste za mjerenje nivoa šećera.

– Naši oboljeli daju sebi doze insulina, a da prethodno nisu izmjerili nivo šećera. To nema nigdje. Svakodnevne teškoće s kojima se susreću oboljeli od dijabetesa dodatno je zakompliciralo i brisanje s esencijalne liste glukagona, lijeka protiv hipoglikemije (snižen nivo šećera u krvi), a koji je sada stavljen na bolničku listu – priča Mujić.

Predsjednica Saveza dijabetoloških i endokrinoloških udruženja RS Snježana Popović-Pejičić kaže da je prošle godine zabilježeno oko 1.400 novooboljelih, dok ih ukupno ima oko 100.000.

– Ono što primjećujemo je da je veći broj oboljelih žena (55 posto). Oko 95 posto dijabetičara boluje od dijabetesa tipa dva, dok se preostalih pet posto oboljelih bori s tipom jedan i to su pretežno djeca i adolescenti – precizira Popović-Pejičić.

Pojašnjava da dijabetes tipa jedan nastaje zbog imunološkog poremećaja, pri čemu organizam uopće ne stvara insulin, dok kod tipa dva organizam stvara insulin, ali nedovoljno. Ovaj tip šećerne bolesti često nastaje kao posljedica gojaznosti, stresa, uticaja nasljednih faktora, nedostatka fizičke aktivnosti, neadekvatne ishrane ili alkoholizma.

Ljubiši Sandiću, predsjedniku Udruženja dijabetičara regije Banja Luka, je u četvrtoj godini utvrđen dijabetes tipa jedan.

Kaže da se dijabetičari u RS susreću s nizom problema, od kojih izdvaja nedovoljan broj trakica. Smatra da se Dan borbe protiv dijebetesa treba obilježiti kroz rad na terenu, edukaciju i obilazak oboljelih koji se ne mogu pokrenuti i doći na mjerenja.

Kako navode iz Udruženja medicinskih sestara i tehničara u FBiH, u BiH od dijabetesa ukupno boluje oko 360.000 ljudi, od te brojke skoro pola i ne zna da ima dijabetes.

Izvor: 
BNN.BA/Fena