Uz ove trikove razlikujte pravi med i 'lažnjak'

Domaćeg meda sve manje

Uz ove trikove razlikujte pravi med i 'lažnjak'

14.06.2015 - 22:42
Ishrana

Domaćeg meda je iz godinu u godinu sve manje, zahvaljući promjenama klime koje nimalo ne pogoduju pčelama. Zato je doći do 'pravog' meda postao pravi poduhvat, ako želite iskoristiti sve njegove dobrobiti. A kako vas ne bi obmanuli, nudimo vam nekoliko savjeta kako prepoznati pravi med i počastiti svoj organizam i zdravlje.

1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbirati u kožu jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što utrljate ljepljivo, znači da ima šećera ili umjetnih zaslađivača u njemu.

2. Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnati ubrus. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

3. Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stijenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.

4. Napunite čašu vode i dodajte jednu kašičicucu meda. Čisti med će se zgrudvati i spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati.

5. Namažite med na krišku hljeba. Prirodni med će otvrdnuti hljeb za nekoliko minuta. Umjetni med će navlažiti hljeb zbog sadržaja vode.

6. Pravi med dat će vam osjećaj bockanja u ustima neposredno prije gutanja. Lažni med to ne može postići.

7. Gledajte da li će se med kristalizirati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je pohranjena, dok će se pravi med kristalizirati.

8. Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa se šibica neće moći zapaliti.

9. Dvije do tri kašičice meda stavite u mikrovalnu. Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizirati i neće postati pjenast. Lažni med će se teško karamelizirati i bit će prepun mjehurića.

Izvor: 
dobardoktor.ba
Tagovi: