Znate li što znače naljepnice na voću?

Zanemarujemo bitno

Znate li što znače naljepnice na voću?

11.03.2017 - 10:28
Ishrana

Kodove na naljepnicama gotovo nikad ne pogledamo, ali tamo su ispisane važne stvari.

Njčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, naljepnice na kori voća su nešto što većina ljudi niti ne pogleda, već instinktivno skida prije jela. Čak i ako ih primijete, rijetko tko zna što te deklaracije znače. No, one nisu tamo bezveze, objašnjavaju stručnjaci.

Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji se treba nalaziti i brojka koja otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inozemstva, a ovo je značenje tih brojeva:

Naljepnica s četiri broja - Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s umjetnim gnojivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su vrijedila u posljednjih 50-ak godina. Takvi limuni su naprimjer označeni s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Naljepnica s pet brojeva - Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet - od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog uzgoja. Takva deklaracija jamstvo je uzgoja bez gnojiva i pesticida. Primjer, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Prva brojka na deklaraciji je 8 - Ovo je možda i najvažnija deklaracija te predstavlja voće koje je genetski modificirano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvijek znamenka 8. Primjer, takve banane imaju na sebi brojku 84011.
 

Izvor: 
express.hr